In 2025 herdenkt de provincie Utrecht dat 650 jaar eerder bisschop Arnoud van Hoorne met de geestelijken, ridders en steden in het Nedersticht een overeenkomst sloot over medezeggenschap.
Deze Stichtse Landbrief vormde het begin van de Staten van Utrecht.
De huidige democratie bouwt voort op dergelijke laatmiddeleeuwse verdragen, waarvan de Engelse Magna Charta de bekendste is. Dit boek laat aan het voorbeeld van de regio Utrecht zien hoe openbaar bestuur zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld.
Vaak wordt gedacht provinciaal bestuur ver weg staat, maar dat is niet juist. Duidelijk werd dat bijvoorbeeld bij het optreden van de provincie bij incidenten met wolven op de Utrechtse Heuvelrug. Het boek laat zien dat de Staten van Utrecht zich ook in het verleden met deze dieren hebben beziggehouden. Provinciebestuurders hebben zich steeds ingezet voor de belangen van inwoners, veelal in overleg met vertegenwoordigers van die inwoners, maar niet altijd.
Dr. Renger E. de Bruin is senior-onderzoeker bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht en conservator bij de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht. Hij houdt zich al lange tijd bezig met onderzoek naar elites in het verleden, in het bijzonder de adel. In 2023 verscheen van zijn hand Adel en Ridderschap in Utrecht.
Misschien vind je dit ook leuk ...
28 februari 2025
Jong Utrecht Aan Zet met de Kiesmannen
Universiteit Utrecht