Erfgoed en Burgerschap in de klas

‘Klaar voor de sloop, of niet?’ daagt leerlingen uit om na te denken over democratische waarden en besluitvorming. Op een interactieve en speelse manier leren zij over de verschillende belangen en emoties die bij een maatschappelijk vraagstuk komen kijken. Door zich in te leven in verschillende rollen ontdekken ze hoe besluitvorming werkt en hoe belangrijk luisteren en samenwerken is. Een boeiende les die erfgoed en burgerschap op een toegankelijke manier de klas in brengt!

Maak van leerlingen democratische burgers met deze erfgoedles!

De les ‘Klaar voor de sloop, of niet?’ over democratische waarden zet leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs aan het denken over de betekenis van democratie. De les is uitdagend, interactief en brengt kennis over democratie op een leuke manier de klas in.

Leerlingen gaan in de les ‘Klaar voor de sloop, of niet?’ aan de slag met een casus rond een gebouw dat gesloopt gaat worden. Dit kan het fictieve gebouw uit de les zijn of een gebouw uit eigen dorp of stad. In groepjes verdiepen de leerlingen zich in iemand die te maken heeft met de sloop; een ambtenaar van de gemeente, een omwonende, een architectuurliefhebber, vastgoedondernemer of de sloper.

Verschillende emoties en belangen

Wat zouden de verschillende personen van de sloop kunnen vinden? Welke emoties en belangen spelen er? Door goed naar elkaar te luisteren ontdekken de leerlingen de verschillende perspectieven. Kunnen ze tot een democratisch besluit komen? Het lesmateriaal bestaat uit activerende werkvormen, een powerpoint presentatie en werkbladen. De les duurt ongeveer een uur tot negentig minuten. Meer over burgerschap en erfgoededucatie?

Download het lesprogramma